Scholing: het verhaal van Daniël Wieman

Hoveniersbedrijf Van der Tol uit Amsterdam kon dankzij de sectorplannen hun hoveniers bijscholen tijdens de winterperiode. Dit is het verhaal van Daniel Wieman. Door het volgen van een cursus over flora en fauna wetgeving staat hij nu sterker in lastige situaties.

Myra Waegemakers en Daniel Wieman

Hoofd Personeelszaken Myra Waegemakers: “Dankzij de sectorplannen hebben onze werknemers nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan. Zulke vakbekwame medewerkers hebben we nu en zeker in de toekomst in deze sector heel hard nodig. De sectorplannen hebben onze branche versterkt.” Hovenier Daniel Wieman (27) uit Amsterdam merkte dat het werk de afgelopen jaren erg is veranderd. “Door de crisis zijn de prijzen gedaald, waardoor we niet meer dezelfde kwaliteit en hetzelfde vakmanschap kunnen leveren. Ik vind deze ontwikkeling heel lastig, omdat ik met liefde in dit vak werk. Het “onderhouden groen” is het grootste natuurgebied dat we kennen in Nederland: daar moeten we aandacht aan geven. Daarom ben ik heel enthousiast over de cursussen. Ik sta nu sterker in mijn schoenen in lastige situaties. Dankzij de cursus over flora en fauna wetgeving ben ik bovendien volledig op de hoogte van de laatste regels. Ik ben helemaal klaar voor de toekomst in dit hoveniersbedrijf”, aldus Daniel.

Vanwege de economische crisis zijn werknemers ontslagen en moeten bedrijven sluiten. Leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) krijgen als gevolg hiervan minder kansen om het vak goed te leren. Ook investeren bedrijven door deze problemen weinig in de ontwikkeling van medewerkers. Dit terwijl er in de toekomst veel kansen liggen voor de sector. Met het sectorplan Hoveniers en Groenvoerzieners kunnen vakbekwaam personeel en BBL-leerlingen worden (bij)geschoold en kan er worden ingezet op duurzame inzetbaarheid.

Met het sectorplan kunnen 1.000 medewerkers deelnemen aan scholingsactiviteiten op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en de samenwerking met doelgroepen. Met deze maatregel wil de sector verdere afname van werkgelegenheid voorkomen en duurzame inzetbaarheid voor werknemers ontwikkelen. Daarnaast krijgen 250 BBL-leerlingen aanvullende scholing om hen zo extra kennis en vaardigheden bij te brengen.